DE VEDA’S

Vandaag tijd voor een ander stukje geschiedenis in de vorm van een oud geschrift. En wel over de Veda’s. De Veda’s zijn de geschriften die de basis vormen voor de upanishaden, de Indiase filosofie en veel van de religies die tot het hindoeïsme gerekend worden. Ze bestaan uit religieuze hymnen over God(en), spirituele filosofie, het universum, de natuur en de juiste levenswijze. Het woord ‘Veda’ is etymologisch verwant aan het werkwoord weten en betekent kennis. De vroegste Veda’s dateren 1500 voor Christus.

Leest u even mee wat DEZE site te melden heeft ?…

Inleiding

Veda’s zijn heilige boeken van de Hindoes. Het woord Veda is afgeleid van vid, wat Sanskriet is voor weten. Het heeft ook te maken met het Latijnse woord videre. Dat betekent zien. De Veda’s zijn de oudste heilige boeken van de Hindoes. Ze zijn ouder dan de oudste boeken van de Christenen en misschien zelfs de oudste godsdienstige geschriften van de hele wereld. De Veda’s bestaan uit veel verschillenden soorten teksten en worden nu nog gebruikt tijdens lezingen in de Mandir. Het woord Veda wordt uitgesproken als Weda.

Hoofdstuk 1 Geschiedenis

De Veda’s zijn waarschijnlijk de oudste godsdienstige geschriften van de wereld. Eeuwenlang zijn verhalen monderling overgeleverd, en uiteindelijk samengevoegd in een boek. Ze zijn dus niet door één schrijver geschreven. We weten niet precies wanneer de Veda’s ontstaan zijn, maar in de boeken wordt een paar keer de Sarasvati genoemd. Dat is een rivier die 2000 jaar voor Christus is drooggevallen. Het is dus heel waarschijnlijk dat er voor die tijd al mondeling verhalen overgeleverd werden. Toen is het waarschijnlijk nog niet opgeschreven, dat is ongeveer 500 voor Christus gebeurd. Wanneer het precies opgeschreven is weten we niet zeker, maar niet voor 600 voor Christus. De Veda’s zijn na het opschrijven niet veranderd. De Veda’s zijn opgeschreven in het Sanskriet. Dat is een taal die van 1200 voor Christus tot nu gebruikt is als taal om te schrijven. Dit is een stuk uit een Veda,
Sanskriet wordt nu nog beheerst door in het Sanskriet.

Hoofdstuk 2 De vier Veda’s

De Veda’s zijn de boeken van de oude priesters. Vroeger moesten er bij een offerceremonie vier priesters aanwezig zijn. Bij iedere priester hoort een boek, dus er zijn vier veda’s. Eén priester was nodig voor de roeping van God. Daarvoor is de eerste Veda: de Rig Veda. Daar staan de prijsliederen (heldendichten) en de aanroepings-gezangen aan God in. De Rig Veda is het eerst geschreven, dus waarschijnlijk het oudste heilige boek van de wereld. In de Rig Veda staan in totaal 10 462 strofen. Een strofe is een soort gedicht, of een vers.

De volgende priester bij een offerceremonie is de zanger. Daar is het tweede boek voor: de Sama Veda. Daarin staan de zangteksten. De Sama Veda heeft 1875 hymnes. In het Sanskriet noem je dat mantra’s. Een Mantra is een spreuk of tekst die door de priester op een zangerige manier voorgedragen wordt. Hij wordt heel vaak achter elkaar herhaald.

De derde priester is de celebrant. Hij draagt de mis op. De offerspreuken voor deze celebrant staan in het derde boek, de Yajur Veda.

De laatste priester is de opperpriester. Het laatste boek is de Atharva Veda Daar staan de magische formules in. De Atharva Veda is dikker dan de eerste drie. Deze Veda is er later bijgeschreven, dus niet van dezelfde tijd als de andere Veda’s

Hoofdstuk 3 De delen van een Veda

Elke Veda bestaat uit vier delen. Uit de Samhita’s, de Brahmana’s, de Upanishads en de Sutra’s.

De Samhita’s zijn de oudste delen van de Veda’s. Samhita’s zijn een verzameling heilige teksten, bijvoorbeeld liederen, spreuken en formules. Er is de Rigveda-samhita, daarin staan prijsliederen aan de Goden. Er is ook de Samavedasamhita, waar zangteksten instaan. In de Samavedasamhita staan offerspreuken en formules en in de Atharavedasamhita staan magische liederen. In de Samhita’s staan dus de teksten voor de priesters. Iedere Veda heeft een deel dat Samhita heet.

Brahmana’s verklaren de rituelen die in de Samhita’s staan. In de Brahmana’s staan bijvoorbeeld legenden, die de rituelen kunnen verklaren. In de brahmana’s staan ook Aranyaka’s, dat zijn woudteksten. Daarin staat nog duidelijker de uitleg van de rituelen.

In de Upanishads staan teksten over belangrijke levensvragen. Bijvoorbeeld teksten over het bestaan, over de herkomst en de zin en het doel van het menselijk leven. De twee oudste en belangrijkste Upanishads zijn de Brhadaranyaka en Chandogya. Ze bestaan al sinds de 6e eeuw voor Chistus.

De Sutra’s zijn alle voorschriften en regels voor de rituele praktijk van die betreffende veda.

Hoofdstuk 4 Vedanta

Vedanta is een woord uit het Sanskriet. Het woord Vedanta bestaat uit twee delen. Het woord Veda en het woord anta komen er in voor. Anta betekend einde. Vedanta betekent letterlijk voltooiing van de Veda. De Vedanta is een soort samenvatting van alles wat het Hindoeïsme leert. De Hindoes noemen de Vedanta de Brahma-jnana. Wijzen van vroeger probeerden de Upanishads te verklaren. Daaruit is de Vedanta ontstaan. De Vedanta geeft uiteindelijk antwoord op alle belangrijke en lastige vragen. De God van de Vedanta is het hoogste wezen, een drie-eenheid: Sat-chid-ananda: absoluut zijn, absolute kennis en absolute zaligheid.

Hoofdstuk 5 Ayurveda

Veda’s hebben een soort ‘onderafdelingen.’ Dat zijn de Upaveda’s, die over een speciaal onderwerp gaan. Bijvoorbeeld de Ghandarvaveda, die gaat over muziek. Ook zijn er de Shilpaveda, die gaat over de bouwkunst en de Dhanuveda, over krijgskunst. De Ayurveda is een van de belangrijkste, het gaat over geneeskunde. De Ayurveda staat in de Atharvaveda.
Het belangrijkste van de Ayurveda is het Tridosha. Dat zijn de drie types die een mens kan zijn. Dat zijn het Kaphatype, het Pittatype en het Vatatype. Het Kaphatype bestaat uit aarde en water, vuur vormt het Pittatype en het Vatatype bestaat uit lucht en Ether. Ieder mens is een combinatie van die drie types. Van de een wat meer, van de ander wat minder. De Ayurvedische manier om ziekten te bestrijden is heel anders dan hier in het Westen. De Vaidya (soort dokter) kan aan je polsslag voelen wat voor type je bent. De Hindoes geloven dat je ziek wordt door de verstoring van de balans van je type. In het westen moet je drankjes drinken, pilletjes slikken en in bed blijven liggen, maar de Ayurveda zegt dat heel veel ziektes opgelost kunnen worden door het in balans brengen van je eigen type.
De Vaidya probeert de ziekte op te lossen met een voedingsadvies. Ze denken dat het ‘typebalans’ dan vanzelf weer in evenwicht komt. Wel 140 ziektes kunnen met een voedingsadvies opgelost worden. Als dat niet helpt probeert de Vaidya het met behulp van baden, kruiden, yoga en gesprekstherapie.

Hoofdstuk 6 Mantra’s

Er staan ook Mantra’s in de Veda’s. Het woord Mantra komt uit het Sanskriet en betekent heilig woord of lettergreep. Man in Mantra betekent in het Sanskriet denken. Tra komt van ‘trai’ en kan betekenen ‘bescherming tegen’ of ‘bevrijding’. Mantra betekent dus letterlijk: het denken dat beschermd en bevrijd.
Mantra’s zijn een soort formules die je in stilte in je hoofd opzegt of hardop uitspreekt of zingt. Mantra’s worden gebruikt om bepaalde resultaten te behalen of genezing van een ziekte te bereiken.
AUM is de eerste Mantra. Het is de oerklank van het Hindoeïsme. Hindoes geloven dat alles uit deze Mantra voortkomt. Het is ook heb beginsel voor de andere Mantra’s. AUM bestaat uit drie klanken: AH, OE en MM. Alledrie die klanken voel je in een ander deel van je lichaam trillen. AH in je buik, OE bij je borstbeen en Dit is het AUM-teken MM in je keel. Er zijn 170 manieren om de AUM-Mantra te doen weerklinken. Niet iedere Mantra begint met AUM. De Mantra’s die wel met AUM beginnen, vinden mensen krachtiger.
Om Bhur Bhuvah Svaha
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dhimahi
Dhiyo Yonah Prachodayat
Dit is de tekst van de Gayatri Mantra (in het Sanskriet) Dat is een van de oudste gebeden van de wereld. Het is een van de hymnen uit de Rig Veda. De Mantra reinigt op veel verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een ruimte reinigen. Je loopt 11 keer de kamer rond tegen de klok in, je zegt ondertussen het Gayatri op. Dan is de kamer gereinigd. Dan is de ruimte niet helemaal opgeruimd ofzo, maar wat energie betreft wel. De Gayatri kan worden gebeden bij geboorte, dood, ziekte en huwelijk. Het kan dus ongeveer overal voor gebruikt worden. Dit is de letterlijke vertaling van het gebed:
O, Gij, die het heelal onderhoudt, uit wie alles voortkomt en tot wie alles moet wederkeren, ontsluier het gelaat van de Ware Zon, dat nu verborgen wordt door een vaas vol gouden licht opdat wij de Waarheid mogen zien en onze gehele plicht volbrengen op onze reis naar uw heilige troon.

Mantra’s die maar één klank hebben, worden Bija of Zaadmantra’s genoemd. Een voorbeeld daarvan is de AUM-mantra. De woorden hebben geen betekenis. Ze hebben alleen een soort kracht, en als mensen die klank uitspreken, voelen ze zich geestelijk en lichamelijk beter.

Bronvermelding

http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/veda.html
http://www.innerned.com/hindoeisme.html
http://www.regressietherapeut.nl/v.htm#veda
http://www.vedanta-nederland.org/vedanta_intro.html
http://gita.srimadbhagavatam.org/commentaar/lijst/s.html (stukje bij sanskriet)
http://www.geocities.com/Athens/Atrium/4473/samhymn.html
http://www.innerned.com/vedanta.html
http://www.ayurveda-center.com/html/tekst-achtergrond.html
http://www.geocities.com/ayurvedainfo/indexnl.html
http://www.innerned.com/mantra1.html
http://www.innerned.com/mantra2.html

Plaats een reactie